Het aroma


De neusbeleving

Eerst bepaalt u de neusbeleving van de onverdunde whisky, daarna het aroma van de onverdunde whisky en dan het aroma van de verdunde whisky.

Whisky degusteren doe je in eerste instantie met de neus. Belangrijk is om eerst de geuranalyse af te werken alvorens over te gaan naar het proeven. Overhaast niets en ruik zo vaak en zo lang mogelijk. De neus is een betrouwbaarder orgaan dan de tong, alhoewel de twee samengaan. Met de neus kunnen we diepgaander speurwerk verrichten. Er zijn slechts vier primaire smaken tegenover 32 primaire geuren.

Het aroma van whisky verandert in het glas doordat hij aan de lucht wordt blootgesteld. U kunt dit verhinderen, maar niet helemaal, door een glaasje op het glas te leggen. Maar als u bezig bent met een serieuze beoordeling, is het nuttig de monsters enige tijd onbedekt te laten staan en er na een half uur en na een uur nog een keer aan te ruiken om vast te stellen of er zich bepaalde aromaveranderingen hebben ontwikkeld. Veel blenders laten het staal een half uur onbedekt staan voor ze eraan ruiken.


Het onverdund aromaDe eerste indrukken zijn uiterst belangrijk.

Wals het monster in het glas en snuif er voorzichtig aan, terwijl u de neusbeleving in gedachte houdt. U moet nu de voornaamste kenmerken van de whisky al kunnen bepalen, maar vaak zijn de aromatische stoffen alcoholisch, vluchtig en gesloten tot er water wordt toegevoegd.

Stel vast hoe brutaal of verlegen de drank is. Evalueer de intensiteit en complexiteit. Als het monster in deze fase een intrigerend en heerlijk samenstel van aroma’s biedt, schenk er dan bij de volgende fase voorzichtig water bij.
Het verdund aroma

Doe er nu een beetje water bij en bekijk de draden en wervelingen van de geurdragende esterketens terwijl deze vrijkomen. Ze zien er net zo uit als siroop of een andere stroperige substantie in water.

Ruik nog een keer en doe er daarna iets meer water bij tot u geen prikkeling meer in de neus voelt.

Snuffel eerst boven het glas om het boeket van de whisky te vangen en daarna in het glas om door te dringen tot zijn diepere geheimen. Ook hier geldt dat de eerste indrukken heel belangrijk zijn.

Vergeet niet nu en dan frisse lucht op te snuiven en probeer niet een enkele ongrijpbare geur te benoemen door er steeds maar aan te ruiken. Het olfactorische instrumentarium raakt verveeld en zal dit belemmeren. Zo nodig kan u overgaan op een ander monster of even rust nemen.Referentiedocumenten

  1. Malt whisky - Charles MacLean- Uitgeverij Bosch & Keuning - ISBN 90 246 042 73
  2. "Whisky" - Bob Minnekeer - Stefaan Van Laere - Lannoo/Schuyt & co - ISBN 90 209 3452 X
  3. "De Standaard Magazine - 1 maart 2008
  4. "Whisky Geclassificeerd - David Wishart - Uitgeverij Het Spectrum bv - ISBN 90 274 8737 5 - NUR 447
  5. "Malt Whisky Companion - Michael jackson - Uitgeverij Dorling Kindersley - ISBN 0 7513 0708 4